Springbank to bardzo ciekawa destylarnia posiadają własną słodownię, oldschoolową kadź zacierną, a alembiki podgrzewają ogniem. Produkują 3 whisky typu single malt: Longrow, Springbank i Hazelburn. Springbank to średnio-torfowa whisky, do produkcji której używa się słodowanego jęczmienia suszonego nad torfem przez kilka godzin. 17-letna Sherry Wood to whisky leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry, czego nie czuć tak od razu. Można się spodziewać, że po spędzeniu 17 lat w takich beczkach, wynik leżakowania będzie prawdziwą sherry bombą, a tu niespodzianka. W zapachu sherry jest wyczuwalne po chwili, lekki torfik ciekawie miesza się ze słodowymi nutami ziemisto-drewnianymi. Smak to przede wszystkim mocne i wytrawne uderzenie, kwaśne drewno i dopiero po chwili mamy słodsze nuty. Finish raczej średnio-długi, gładki, dość przyjemny.
5.5 / 10
Ogólne wrażenia.
Mnie osobiście zachwyciła, wytrawne akcenty ciekawie przeplatają się ze słodkimi nutami sherry. Pierwszy kontakt z tą whisky nie należy do łatwych, ale następne łyczki odkrywają coś nowego.