Rye Whiskey – whiskey destylowana z zacieru zawierającego minimum 51% żyta (udział pozostałych zbóż nie jest określony), z maksymalną zawartością alkoholu 80% (160 proof), leżakowana w nowych wypalanych od środka dębowych beczkach. Destylat poddawany maturacji musi zawierać nie więcej niż 62,5% alkoholu (125 proof), zaś rozlewany do butelek- nie mniej niż 40% (80 proof). Dodawanie jakichkolwiek innych substancji do destylatu jest zabronione. Jeśli maturacja wyniesie minimum 2 lata, taką Rye Whiskey można nazwać Straight Rye Whiskey.
[źródło: BourbonBlog – http://goo.gl/DU5tMY]

SAZERAC STRAIGHT RYE [destylarnia: Buffalo Trace Distillery]

To tzw. “podstawowa” wersja Sazerac Rye Whiskey ale nie należy wcale tego wiązać z podstawową (słabą) jakością co potwierdzają wielokrotne nagrody – ostatnio:
– 2016 Best of Category / Gold Medal (90 points) – Los Angeles International Spirits Competition
– 2016 Gold Medal, “Best American Rye Whiskey,” 91.6 points – International Whisky Competition
Sazerac to marka która zadebiutowała na rynku 18-letnią wersją i w owym czasie była to najstarsza dostępna żytnia whiskey. Do tej pory 18-stka od Sazeraca to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych, obok Willetta i Van Winkle’a (notabene pochodzącego z tej samej destylarni), edycji Rye Whiskey. Wersja Straight Rye co prawda nie ma oznaczenia wieku ale powszechnie wiadomo, że destylaty użyte do jej produkcji leżakowały około 6 lat. Sama marka to legenda i dziedzictwo Nowego Orleanu do którego świetnie nawiązuje charakterystyczny design butelki. Przypadkiem również nie jest zbieżność nazwy ze słynnym cocktailem… kawał legendy!

Butelka 750ml o mocy 45% kosztuje w okolicy 300-400 zł a znaleźć ją można m.in. w sklepach M&P Alkohole i Wina Świata.

kolor: Jasny bursztyn.
nos: Świeże nuty żytnie, mięta, szałwia, delikatny miód i drewno.
smak: Zaskakująco delikatny, czuć wyraźny ale nie ostry smak żytnich destylatów, lekkie drewno i wanilia.
finish: Średnio długi, delikatny i głównie drewniany.

4.0
/ 10