Otwierając ostatnio szafkę z sampelkami zauważyłem, że na jednej z półek leży już 6 szt. magazynu Aqua Vitae. A skoro każdy numer wychodzi co dwa miesiące to oznacza, że właśnie skończyła się moja roczna prenumerata! Czas ją odnowić ale w zasadzie pomyślałem, że jest to też dobry moment aby zrobić małe podsumowanie i zarekomendować Wam to wydawnictwo.
Na początku zastanawiałem się czy skoro jest to “ekskluzywny magazyn o alkoholach” (czyt. wszystkich alkoholach) to czy będzie w nim wystarczająco dużo informacji o whisky aby opłacało się wydawać na niego kasę… wtedy w ręce wpadł mi jakiś darmowy numer który dostałem na festiwalu czy degustacji, poczytałem i postanowiłem zaryzykować. Dzisiaj już wiem, że byłą to słuszna decyzja i cena 14,99 zł za numer jest wyjątkowo korzystna a w prenumeracie (rok = 6 numerów) kosztuje jedynie 80,00 zł i to dostarczone wprost do skrzynki pocztowej.
Główną wartością większości wydawnictw stanowi zespół redakcyjny a tutaj faktycznie jest kilka osób które mają o czym i wiedzą jak to napisać, są to m.in.: Łukasz Gołębiewski (naczelny), Jarosław Buss (Tudor House), Łukasz Czajka, Mirosław Pawlina (M&P), Wiktor Woźniak, Bartosz Ziembaczewski, Grzegorz Nowicki i Daniel Lichota (whiskymywife.pl), Tomasz Falkowski (tomfalk-bourbon.blogspot.com), Wojciech Jaroszewicz, Rajmund Matuszkiewicz, Adam Kucharuk (szachmalt.com) czy Łukasz Czajka (blog.czajkus.com).
Skoro mam przed sobą zbiór numerów z całego roku to może przytoczę kilka statystyk które powinny pokazać jak dużo treści “whiskowych” było tam zawartych przez te 12 miesięcy:
- single malt:
- “Artist na Whisky Live Warsaw” czyli przegląd maltów z serii AMDW Artist,
- “Niezależni bottlerzy i ich skarby”,
- “Mroczna strona Ardbega”,
- “Jak oni to zrobili czyli rozważania o tym, że trawa jednak bywa czasem bardziej zielona” (banger!),
- “A teraz coś z zupełnie innej beczki” o wpływie beczek na destylat,
- “Diageo Special Releases 2017”,
- “Wizyta w West Cork Distillers”,
- “Szkocka w budowie”,
- “Magia Beczki” rozmowa z Michałem Płuciszem (Wolf Distillery),
- “Szkoci wracają na tron” czyli o World Whiskies Awards,
- “Zamknięte destylarnie, czyli lunch mistrzów”,
- “Whisky & rum fusion”,
- “Z włoskich alp”,
- “Kolekcja Duncan Taylor”,
- “Delikatna woda z Arran”,
- “Glengoyne – Doskonała whisky i ani śladu torfu”,
- “Karuizawa moja miłość”,
- “Torfić, czy nie torfić – oto jest pytanie”.
- bourbon:
-
- “Single Oak Project czyli bourbon doskonały”,
- “George Dickel Tennessee Whisky” część 1 i 2,
- “Tuthilltown – mała destylarnia wielkich możliwości”,
- “Wild Turkey – dzika mieszanka tradycji i nowoczesności”,
- “Evan Williams Single Barrel Vintage – datowany bourbon z klasą”.
- inne które mnie zainteresowały:
- relacje z właściwie wszystkich festiwali i zorganizowanych degustacji w kraju,
- “Starka” autorstwa Łukasza Czajki,
- “Alkohole 2016 roku”,
- “Loch Lomond – single grain?”,
- “Ważna jest edukacja” rozmowa z Michałem Stanisławczykiem (Pinot),
- “Od miodu do whisky” czyli o destylarni Piasecki,
- podsumowania i statystyki rynku alkoholi,
- ze 2 czy 3 artykuły o absyncie.
W każdym numerze jest też przegląd nowości rynkowych z krótką informacją, mini recenzją i ceną. Przydatna rubryka. Aha… no i zapomniałbym, że magazyn jest mocno powiązany z portalem Spirits.com.pl na którym to też można znaleźć informacje o zamówieniu prenumeraty > TUTAJ. Polecam zapisanie się też do newslettera bo jest tam sporo ciekawostek (codziennie) a nawet i interesujące konkursy z nagrodami!
Podsumowując całość uważam, że w dobie internetu i codzienne go gradu newsów różnej jakości tym bardziej wartościowe są wydawnictwa drukowane a fani tak wyjątkowego trunku jak whisky powinni docenić wartość dodaną do tego rodzaju – kupujmy i wspierajmy!
Dziękuję!!!!