Otwierając ostatnio szafkę z sampelkami zauważyłem, że na jednej z półek leży już 6 szt. magazynu Aqua Vitae. A skoro każdy numer wychodzi co dwa miesiące to oznacza, że właśnie skończyła się moja roczna prenumerata! Czas ją odnowić ale w zasadzie pomyślałem, że jest to też dobry moment aby zrobić małe podsumowanie i zarekomendować Wam to wydawnictwo.

Na początku zastanawiałem się czy skoro jest to “ekskluzywny magazyn o alkoholach” (czyt. wszystkich alkoholach) to czy będzie w nim wystarczająco dużo informacji o whisky aby opłacało się wydawać na niego kasę… wtedy w ręce wpadł mi jakiś darmowy numer który dostałem na festiwalu czy degustacji, poczytałem i postanowiłem zaryzykować. Dzisiaj już wiem, że byłą to słuszna decyzja i cena 14,99 zł za numer jest wyjątkowo korzystna a w prenumeracie (rok = 6 numerów) kosztuje jedynie 80,00 zł i to dostarczone wprost do skrzynki pocztowej.

Główną wartością większości wydawnictw stanowi zespół redakcyjny a tutaj faktycznie jest kilka osób które mają o czym i wiedzą jak to napisać, są to m.in.: Łukasz Gołębiewski (naczelny), Jarosław Buss (Tudor House), Łukasz Czajka, Mirosław Pawlina (M&P), Wiktor Woźniak, Bartosz Ziembaczewski, Grzegorz Nowicki i Daniel Lichota (whiskymywife.pl), Tomasz Falkowski (tomfalk-bourbon.blogspot.com), Wojciech Jaroszewicz, Rajmund Matuszkiewicz, Adam Kucharuk (szachmalt.com) czy Łukasz Czajka (blog.czajkus.com).

Skoro mam przed sobą zbiór numerów z całego roku to może przytoczę kilka statystyk które powinny pokazać jak dużo treści “whiskowych” było tam zawartych przez te 12 miesięcy:

  • single malt:
    • “Artist na Whisky Live Warsaw” czyli przegląd maltów z serii AMDW Artist,
    • “Niezależni bottlerzy i ich skarby”,
    • “Mroczna strona Ardbega”,
    • “Jak oni to zrobili czyli rozważania o tym, że trawa jednak bywa czasem bardziej zielona” (banger!),
    • “A teraz coś z zupełnie innej beczki” o wpływie beczek na destylat,
    • “Diageo Special Releases 2017”,
    • “Wizyta w West Cork Distillers”,
    • “Szkocka w budowie”,
    • “Magia Beczki” rozmowa z Michałem Płuciszem (Wolf Distillery),
    • “Szkoci wracają na tron” czyli o World Whiskies Awards,
    • “Zamknięte destylarnie, czyli lunch mistrzów”,
    • “Whisky & rum fusion”,
    • “Z włoskich alp”,
    • “Kolekcja Duncan Taylor”,
    • “Delikatna woda z Arran”,
    • “Glengoyne – Doskonała whisky i ani śladu torfu”,
    • “Karuizawa moja miłość”,
    • “Torfić, czy nie torfić – oto jest pytanie”.
  • bourbon:
    • “Single Oak Project czyli bourbon doskonały”,
    • “George Dickel Tennessee Whisky” część 1 i 2,
    • “Tuthilltown – mała destylarnia wielkich możliwości”,
    • “Wild Turkey – dzika mieszanka tradycji i nowoczesności”,
    • “Evan Williams Single Barrel Vintage – datowany bourbon z klasą”.
  • inne które mnie zainteresowały:
    • relacje z właściwie wszystkich festiwali i zorganizowanych degustacji w kraju,
    • “Starka” autorstwa Łukasza Czajki,
    • “Alkohole 2016 roku”,
    • “Loch Lomond – single grain?”,
    • “Ważna jest edukacja” rozmowa z Michałem Stanisławczykiem (Pinot),
    • “Od miodu do whisky” czyli o destylarni Piasecki,
    • podsumowania i statystyki rynku alkoholi,
    • ze 2 czy 3 artykuły o absyncie.

W każdym numerze jest też przegląd nowości rynkowych z krótką informacją, mini recenzją i ceną. Przydatna rubryka. Aha… no i zapomniałbym, że magazyn jest mocno powiązany z portalem Spirits.com.pl na którym to też można znaleźć informacje o zamówieniu prenumeraty > TUTAJ. Polecam zapisanie się też do newslettera bo jest tam sporo ciekawostek (codziennie) a nawet i interesujące konkursy z nagrodami!

Podsumowując całość uważam, że w dobie internetu i codzienne go gradu newsów różnej jakości tym bardziej wartościowe są wydawnictwa drukowane a fani tak wyjątkowego trunku jak whisky powinni docenić wartość dodaną do tego rodzaju – kupujmy i wspierajmy!